>Fodboldforedrag - Poul Hansen<

Poul Hansen skal træffe grimme beslutninger i sit nye job. Men kan verdens flinkeste mand være hård, når det gælder? Da direktør Frank Heskjær en mørk oktoberaften i 2003 havde fyret Poul Hansen fra jobbet som AGF-træner, kom han med et tilbud: Hvis Poul Hansen ønskede det, kunne de fragte ham ud ad bagvejen og køre ham væk under et tæppe på bagsædet af Heskjærs bil, så han slap for at gå ud fra kontoret og ned, hvor journalisterne fra Århus Stiftstidende stod og ventede.

Det tilbud tog Poul Hansen ikke imod. Fandme nej. Han gik ud og mødte pressen, fortalte det, som det var, at han var blevet fyret, og så kørte han hjem.

Det var Poul Hansens hidtil sidste dag som cheftræner. Den 23. oktober 2003. På det tidspunkt havde han længe været en af pressens yndlinge, fordi han først i Ikast, så i Lyngby og senere i AGF altid stillede op til interviews eller tog sine tæsk, når der var brug for det – hvilket der ofte var under det halvandet år, han nåede at stå i spidsen for aarhusianerne.

Derfor blev Poul Hansens vej til medierne kort. Som ekspert lærte danskerne ham at kende som medkommentator på først TV3 og siden som det fodboldkyndige sidekick til Tina Müller eller Anders Sigdal på TV2 Sport. Indtil den 17. november sidste år, da OB til overraskelse for de fleste hentede ham ind som manden, der som sportsdirektør skulle styre klubben ind i fremtiden.

- Poul Hansen står tilbage som vores stærkeste kandidat, og jo bredere vi har søgt og researchet, jo stærkere har han stået, skrev OB-direktør Thomas Christensen i en pressemeddelelse, og så kunne Poul Hansen ellers gå i gang med arbejdet i en klub, der stod og stadig står midt i en omstillingsproces og med en trup, der gennem de seneste mange år med jævne mellemrum har taget magten fra skiftende trænere.

Søndag møder OB efter tre kampe med bare et point som udbytte HB Køge i en kamp, der af mange er blevet udlagt som den, der kan blive træner Henrik Clausens sidste. Det er op til Poul Hansen at afgøre. Lige som det er op til ham at få sendt de spillere væk, der ikke skal være en del af OBs fremtid. På mange måder ser situationen i OB lige nu værre ud, end den gjorde, da Poul Hansen tiltrådte i december. Spørgsmålet, der rejser sig, er, om Poul Hansen er klædt på til det bjerg af udfordringer, der rejser sig foran ham, og som så kan blive en rigtig beskidt opgave at få raget ned.

Tilbage i AGF-tiden havde Poul Hansen som cheftræner otte år tidligere stået med en trup og en direktion, der levede op til beskrivelsen som et galehus. Mange vil huske, at hans fyring blev afsløret, da direktør Frank Heskjær under en telefonsamtale på et offentligt toilet uforvarende overbragte historien til en person, der sad på kummen inde ved siden af og ikke kunne undgå at lytte med. I det hele taget var klubben på mange måder kaotisk med sagen om Brian Steen Nielsen, der nikkede Nikolaj Hust en skalle som lavpunktet. Eller højdepunktet om man vil.

- Det var bestemt ikke kun Pouls skyld, at det var kaotisk, og man kan sige meget, men han var aldrig pigesur. Han stillede altid op, siger sportsredaktør på Århus Stiftstidende Jan Schouby og rejser så det spørgsmål, hele denne lange indledning har arbejdet sig frem mod:

- Han kan jo have udviklet sig meget ved at komme rundt på de forskellige stadioner som ekspert siden dengang, det ved jeg ikke. Men jeg kan være i tvivl, om han har det, der er brug for, når han skal stikke hånden i OBs hvepserede. Man rydder ikke op i den klub uden at træde nogen over tæerne, og det er ikke Pouls styrke. Han er jo verdens flinkeste mand, siger Schouby.

Verdens flinkeste mand. Der var den. Og den kommer igen. For det er det billede af Poul Hansen, som mange gentager. En kilde udtrykker det sådan, at hvis du siger til Poul Hansen, at en dør er blå, så giver han dig ret, selvom den er rød. Fordi han er så flink. Eller konfliktsky? Sådan husker Poul Hansens tidligere direktør i Lyngby, Peter Packness, ham ikke. Jo, som flink, men ikke konfliktsky.

- Nu er det jo mange år siden, han var i Lyngby, og tingene er anderledes i OB, hvor presset er større, end det var hos os dengang. Men når vi skulle afgøre, om en spiller skulle forlænges eller ej, så diskuterede vi det, og når så spilleren skulle have at vide, at han måske ikke skulle blive hos os, så var det Poul, der overbragte ham meddelelsen. Poul er en flink fyr, og det skinner igennem i alt, hvad han gør, men det har aldrig været et problem, når beslutningerne skulle træffes, husker Peter Packness.

På TV2 Sport kan sportschef Lene Ugilt godt genkende det billede, vi allerede er ved at få tegnet af sportsdirektøren, der indtil for nylig var ansat som ekspert på hendes redaktion. Billedet af den flinke mand med det vindende væsen og en social intelligens, der overgår de flestes, og hun kender alt til opfattelsen af, at han er konfliktsky. Hun forstår den også godt. Men er ikke enig.

- Han har en tendens til at være skarpere, når man har ham på tomandshånd, end når han er på skærmen, men han er aldrig gået imod sine principper. Det hænger nok bare sammen med, at han i bund og grund er en superflink fyr, og det kan så blive opfattet som konfliktskyhed. Det har heller aldrig været hans stærke side at være et dumt svin, men jeg tror, han får de resultater, han vil have, bare på sin mere runde facon, siger Lene Ugilt og fortæller, hvordan Poul Hansen på tv-stationens årlige teambuilding-ture altid har været en af dem, der har taget teten.

- Han har været god til at skære igennem, når andre stod og vævede, som hun siger.

I Lyngby-tiden stod Poul Hansen i spidsen for en sammentømret trup, og det var her, han for alvor slog igennem som træner, og efter fyringen i Ikast gik der mindre end to år, før han blev kåret til årets træner.

Stemningen var løssluppen i truppen, der nærmest er blevet legendarisk på grund af sit stærke sammenhold, og Poul Hansen bidrog selv til det gode humør, når han en sjælden gang imellem deltog i spillet og blev gjort til grin for sine ringe tekniske kundskaber.

Morten Petersen var en af dem, der var fast mand under Poul Hansen, og efter et kort ophold i skotske Livingston rykkede han også med ham, da han blev træner i AGF. Han kender Poul Hansen som et positivt menneske, og han er sikker på, at han bliver en succes i OB, men det kræver, at han lige som i sine klubber som træner får en fast, hjælpende hånd, mener Morten Petersen.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at han har kompetencerne til at blive en god sportsdirektør i OB. Han har de menneskelige egenskaber, han har selvfølgelig sin fodboldfaglighed, og han kan tale med alle, hvilket gør, at han kender utroligt mange mennesker. Men jeg tror også, det er vigtigt, at han får de rigtige mennesker omkring sig. Poul er ikke et dumt svin. Han har ikke det der dumme svin-gen. I Lyngby havde han Dennis Foss som assistent, og i AGF havde han Olafur Kristjansson, og uden at skulle sige noget dårligt om dem så var de altså nogle noget hårdere hunde, der kunne finde ud af at sige tingene ligeud. Jeg tror, det er vigtigt, at han også har den type folk omkring sig i OB. Poul kan ikke det der med at være et dumt svin, og det er der altså brug for i det job, siger Morten Petersen, der dog ikke vil hoppe med på opfattelsen af Poul Hansen som "verdens flinkeste mand".

- Nej, det vil jeg ikke kalde ham. Han er ikke typen, der stryger folk med hårene. Han har sine egne holdninger, siger Morten Petersen.

Sideløbende med sit kommentatorjob på TV2 Sport har Poul Hansen været en del af den gruppe, der stod for uddannelsen af trænere på DBUs elitekurser. Her har han haft et tæt samarbejde med en anden tidligere AGF-træner, den uddannelsesansvarlige Peter Rudbæk, der mener, at Poul Hansens årelange virke som toptræner er en vigtig ballast i jobbet som sportsdirektør:

- Som sportsdirektør har man ansvar for, at truppen har den rigtige sammensætning, og der er det en kæmpefordel, at man har været toptræner. Han ved, hvordan man komponerer en trup, og han ved, at man ikke bare kan vælge de spillere, der er gode eller ser gode ud. Fodboldfagligt er han fuldt klædt på, og så har han den rigtige alder og dermed erfaring. Jeg kan ikke se, at der er noget galt i, at han er venlig, og man skal ikke være naiv og tro, at han ikke kan tage de beslutninger, der skal tages, siger Peter Rudbæk.

Allerede søndag aften kan han få brug for at vise, at han er i stand til det. At tage beslutninger. Taber OB til HB Køge, vil der komme krav om, at træner Henrik Clausen skal fyres. Uanset om Poul Hansen vender tommelen op eller ned for sin træner, bliver det en vigtig beslutning. Den første af mange for verdens flinkeste mand.

Other sites:

Basicshow - Peter Andersen
Begavelsesforedrag - Peter Bastian
Boucher Damian
Countrydrikkeviser - Hawkeye and Hoe
Countrypoeter - Dark Horse Country Band
Endagsshow - Willys Kaffeklub
Entusiasmeduo - Mojn
Fatterhistorie - Nis Boesdal
Firmafestmusiker - Bent Junker
Glemmebogsforedrag - Sara Blædel
Glædesgospel - Steve Cameron
Kompositionscountry - Ivan Johnsen
Musiksolist - Kim Jensen
Personalevurdering - Villemoes
Projektmord - Elsebeth Egholm
Proudrevue - Stefan Fønss
Sjovmadprojekt - Bubber
Softswingpianist - Torleif Hansen
Solistentertainment - Kisser og Søren
Spiseopera - Det syngende selskab
Sympatiduo - Lis & Per
Stillekoncert - Kandis
Takkelloftscene - Gert Henning-Jensen
Tordenskioldsforedrag - Troels Kløvedal
Tryllekunstnerprojekt

Yicixxot